SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Idrottsklubben Ymer
Friidrott

Ymer friidrott
IK Ymer Friidrotts styrelse 2022. Från vänster: Jeanette Rudberg, Emma Borovac, Jenny Thyllander, Henrik Ramhult, Johan Jöreteg, Martin W Carlsson och Hasse Sjögren.

Välkommen till vår nya hemsida! Vi håller på att fylla upp den med aktuell info. Om du saknar någon info så kan det vara värt att titta på vår gamla hemsida tills vidare. Den gamla hemsidan har följande adress:

https://idrottonline.se/IKYmer-Friidrott

Foto: Deca Text & Bild

52 kvar för Ebba
2023-03-27 11:10

När Ebba Åhman gjorde sin andra utomhustävling för 2023, vilket var på

Weems Baskin Relays i Columbia South Carolina i USA, så blev det

två nya årsbästan i häcklöpning.

På korta häcken, 100 meter häck, så kanske det inte var så märkligt i och med att

det var första loppet för i år. Men tiden var så bra som 14,40 eller en 1/100 från

vad Ebba hade som bästa under hela 2022.

På långa häcken, 400 meter häck, var det en sänkning av förra veckans tid. Det vill

säga att Ebba nu har gjort två lopp under sitt fjolårsbästa på distansen.

Tiden var nu 60,52 – innebar både årsbästa och USA-pers för Vårgårdas Stolthet.

Text: Hasse Sjögren

Emma prisad på Västsvenskas Årsmöte
2023-03-23 08:53
Foto: Deca Text & Bild

När nya distriktet Västsvenska Friidrottsförbundet (Bohuslän, Dalsland, Halland och Västergötland) hade sitt Årsmöte i Fristad, så fick Ymertränaren och friidrottssektionens sekreterare Emma Borovac mottaga ett stipendium.

Det var i kategorin ”Unga ledare”.

 

Friidrottssektionens ordförande, Jeanette Rudberg, var den som skickade in ansökan och hennes motivering lös som följer.

Emma är född 2003 och har trots sin unga ålder hunnit träna ungdomar i fem år. Då började hon med att hålla i friidrottsskolan på lov. Emma var 14 när hon var med som ledare första gången och sedan dessa har hon varit ledare på nästintill alla våra friidrottsskolor

När hon gått första delen av tränarutbildningen (7-10år) och placerades som tränare i en grupp kort därefter. På grund av skola, den egna träning och Corona har hon inte haft möjligheten att utbilda mig mer. Planen är att fortsätta utbilda sig och då specialisera sig inom sprint. Emma var själv sprinter när hon var aktiv men fick en knäskada och under de närmare två åren som hon själv inte kunde träna för fullt och tävla tändes ett än större intresse för i tränarrollen och andra uppdrag i klubben.

Emma sitter i styrelsen sedan början av 2022 och där har hon tagit på sig rollen som sekreterare. Att vara med i styrelsen tycker hon har gett en djupare kunskap om klubben och en större helhetsbild. Detta har väckt många idéer på hur hon kan bidra på andra sätt för klubben. Hon är också väldigt drivande i Aktivas råd som bland annat håller i julavslutningar och läger. Gruppen som Emma är tränare för har träning tre gånger i veckan mellan 17:30-19:00. Utöver detta ställer hon ofta upp med att hjälpa andra grupper och nya tränare vid uppstart av nya grupper. Åldrarna på de aktiva som hon tränare tränar varierar från 8 upp till 13–14-åringar. Hon lägger ner många timmar varje vecka på planering av träningar, själva träningstillfällen och stöttning till nyare tränare och styrelsearbete. Emma säger själv att det inte finns något som är lika motiverande som att se utvecklingen som sker under varje träning och vara med när ungdomarna gör fantastiska resultat.

 

Noteras kan också att Emmas adept Isabell Persson tog en åttondeplats på GM i helgen bland 54 startande i längdhopp. Så dubbel framgång för coach Emma Borovac och som tillsammans med Oscar Idehall var de som låg bakom Julavslutningen i december.

Text: Hasse Sjögren

Snabba klipp av Ebba i utomhusdebut
2023-03-22 12:34
Foto: Deca Text & Bild

Samtidigt som den sista (?) snö töar bort här i Borås, så inleds utomhussäsongen på andra sidan av Atlanten. Och för Ebba Åhman så innebar det start i ”Webb Davidson Meet” arrangerade av High Point University i High Point, North Carolina i USA och då på specialgrenen 400 meter häck. Där Ebba fick en riktigt bra start på året.

-Ja, det va kul att få en bra säsongsöppning och hoppas på snabbare tider framöver, sa Ebba

Och hon fortsätter.

-Loppet kändes bra, men de va fortfarande vissa häckar som inte va perfekta och de kändes lite ringrostigt... men väldigt kul.

Tiden 60,85 var en bättre tid än vad Ebba hade i alla sina tolv lopp under 2022. Så nog har Ebba tagit ett eller kanske rent av flera steg framåt under vintern.

Nu får vi med spänning se fram mot nästa lopp.

Notera också att Ebba hoppade 1.55 i höjd.

Text: Hasse Sjögren

Isabell finalhoppade på GM
2023-03-21 08:07
Foto: Deca Text & Bild

Det var när den första upplagan av nya Götalandsmästerskapen 13-14 år arrangerades i Telekonsult Arena i Växjö och med succé för hemmadistriktet Östsvenska – sammanslagningen av Blekinge, Östergötland och Småland. Mot sig hade man de tre distrikten Västsvenska (Bohuslän, Dalsland, Halland och Västergötland), Göteborg och Skåne. Och där Östsvenska vann klart på 775 poäng med Skåne närmast på 676 följt av Göteborg på 663 poäng och Västsvenska på 593 poäng.

 

Där Isabell Persson, i klassen F14, var ensam från IK Ymer i mästerskapet med två grenstarter. Och där hon noterade 8,88 i försöken på 60 meter, något som bara var sju hundradelar från sitt personbästa på sträckan från Ymerspelen inomhus. Tiden var tre hundradelar från en plats i semifinalen.

 

Medan det blev final i längdhoppet, där Isabell hoppade 4.56 i den andra omgången, något som skulle visa sig ge en plats i slutfinalen bland totalt 54 hoppare. Så det är klart att Isabell var nöjd med att ta sig tid final. Vann gjorde Ines Kraft från KA2 IF på 4.97 följd av ytterligare två KA2-tjejer – en unik trippel.

Och om en halvår är det upp till bevis för Östsvenska, då man skall försvara sin förstaplats när mästerskapets utomhusdel arrangeras 16-17 september på Edsborg i Trollhättan. Förhoppningsvis har Isabell då sällskap med flera klubbkamrater.

Text: Hasse Sjögren

Utbildning Teknisk Ledare
2023-03-16 09:19

Den Tekniske Ledarens roll definieras i regelboken som den som ansvarar för att ”arena” (idrottsplats) är iordningställd för tävling, dvs att löparbanor, ansatsbanor, hoppgropar, nedslagsbäddar, kastringar, kastsektorer mm är reglementsenligt ordnade samt att tillgänglig säkerhets-/skyddsutrustning (kastbur, avspärrningar) är anordnade på lämpligt sätt.

Vidare ansvarar den Tekniske Ledaren för att ”all övrig idrottsutrustning är på plats och reglementsenlig."

 

Kursen genomförs i Göteborg 22-23 april. Mer info finns att söka på nätet " Friidrott, teknisk ledare" Info finns även på anslagstavlan i hallen.

 

Klubben behöver "egna" tekiniska ledare med tanke på kommande arrangemang/tävlingar!

 

Vid intresse kan ni höra av er till kansliet.

Nyheter från våra grupper
Det finns inga nyheter..
Nyheter från föreningen
Sektioner, 23/03 10:55 
Sektioner, 23/03 10:32 
Sektioner, 21/03 07:58 
Sektioner, 21/03 07:52 
Sektioner, 21/03 07:43 
Sektioner, 21/03 07:28 
 
Våra huvudsponsorer
Våra sponsorer
Våra samarbetspartners